Fuse Architecture
south granville_thumbnail.png

GNC

The site strategy of splitting the building and creating a central breezeway allowed us the possibility of reorienting all apartments away from the east and west, whilst still achieving 98% natural cross ventilation and 75% of apartments achieving a minimum of 2 daylight hours on the shortest day of the year. Materials, construction method and sustainable design were tailored to the needs and constraints of the traffic-heavy site.

The challenge was to design a vibrant mixed-use residential building, achieving the highest level of amenity for future residents whilst designing out the impacts of site constraints. The site strategy of splitting the building and creating a central breezeway allowed us the possibility of reorienting all apartments away from the east and west, whilst still achieving 98% natural cross ventilation and 75% of apartments achieving a minimum of 2 daylight hours on the shortest day of the year. Materials, construction method and sustainable design were carefully considered, tailored to the needs and constraints of the traffic-heavy site.

GNC_02.jpg

GNC

Location:                  South Granville, New South Wales
Status:                      Under assessment
Type:                         Mixed Use
Site Area:                 7,253 m²
Gross Floor Area:   10,876 m²
Apartments:             102

 

 

 

GNC is an innovative community based housing project that focuses on bringing housing, social and commercial opportunity into an area that is lacking on these fronts. The local community has joined together to fund the project to provide affordable housing. The intention is to acknowledge the opportunities and constraints of the existing neighbourhood, and to embrace council objectives for creating a neighbourhood centre.

The form takes on a courtyard typology with generous open public space, creating a building forecourt, along which a continuous active retail strip is drawn into the heart of the proposal through the naked street. This development introduces a larger capacity for commercial success in the area, presenting much needed retail amenity with a thoughtful, but flexible intent. Residents of the complex will be able to shop, dine and congregate socially

To further facilitate communal interaction, edible plants and fruit trees are dispersed throughout the communal open spaces as a collective source of nourishment and a catalyst to encourage residents to engage in the communal aspect of gardening, with the added benefit of nutritional and emotional wellbeing.

The complex houses various apartment types and sizes to accommodate multigenerational and diverse family types. These variations are unified aesthetically through the consistent extension of the slab edge for a strong horizontal stratification that also provides finer building articulation. Private open spaces overlooking the site’s public open spaces provide a “backyard” that encourages neighbourhood interaction, parallel to that of the traditional suburban subdivision. South Granville complex celebrates the social potential of apartment living.

GNC will deliver the apartments at below market value by extracting costs associated with a conventional development projects. The project is not underrating expensive marketing and sales expenses by offering the units direct to the community, reducing development profit through early community involvement, structuring the acquisition to provide generous payment terms for purchase deposits. The design also provides for a robust and cost-effective construction. The overall project will deliver purchaser’s a 15% saving on market value of the units.

GNC_01.jpg
GNC_03.jpg
GNC_Model01.JPG