Fuse Architecture
kee_thumbnail_v3.jpg

KEE

Your job is well done when existing clients trust you with their new projects and this one, KEE, was just that, this time in Sydney’s western suburb of Lidcombe. Starting as 2300m2 of petrol station and light industrial land very close to a train station 18km from the CBD, it had ambitions to reinvigorate the southern side of the Lidcombe Town Centre and to find a place in a crowded residential market.

Our architectural intervention is a village in itself, consisting of 147 apartments atop 620m2 of active ground floor retail along 2 street frontages. It provides two distinct and attractive communal open spaces, one a reflective ground floor courtyard retreat and the other an active sun drenched roof top terrace incorporating communal facilities. The proposal is a manifestation of the future objectives of the Lidcombe Town Centre. Its principle proposition is to realise most efficiently and skilfully a singular articulated and contemporary architectural expression of what is a simple perimeter block form, reinforcing and activating the two streets it fronts, whilst providing maximum amenity to residents and improving the expectations for what is possible for the future for Sydney housing.

The building is a sophisticated 11 storey composition that utilises a simple and robust material palate respecting the areas historic context and befitting its future ambitions. It incorporates the gesture of shifting apartment floorplans to allow for improved sunlight , daylight access and natural ventilation as well as protecting the amenity of the individual units. This shift in plan offers to the street a series of vertical forms that vary in width and expression depending on the elements use ie habitable rooms become surfaces, balconies and slots become voids that when grouped become a modulated whole. The variation is consolidated and controlled through the insertion of strong masonry blades that cantilever above and beyond the floorplan across the full depth of the building acting as an architectural crutch stitching the individual gestures together for a coherent form.

As a young and agile studio, we seek to extend the lessons learnt leading complex projects in larger respected practices and at KEE we found ways for that motivation to be meaningfully applied for the direct benefit of our loyal client.

KEE_01.jpg

Your job is well done when existing clients trust you with their new projects and this one, KEE, was just that, this time in Sydney’s western suburb of Lidcombe.

Starting as 2300sqm of petrol station and light industrial land very close to a train station 18km from the CBD, it had ambitions to reinvigorate the southern side of the Lidcombe Town Centre and to find a place in a crowded residential market. It quickly did both and has become an architectural gem with an elegance and identity of its own.

Our architectural intervention is a village in itself, consisting of 147 apartments atop 620sqm of active ground floor retail along 2 street frontages. It provides two distinct and attractive communal open spaces, one a reflective ground floor courtyard retreat and the other an active sun drenched roof top terrace incorporating communal facilities.

The proposal is a manifestation of the future objectives of the Lidcombe Town Centre. Its principle proposition is to realise most efficiently and skilfully a singular articulated and contemporary architectural expression of what is a simple perimeter block form, reinforcing and activating the two streets it fronts, whilst providing maximum amenity to residents and improving the expectations for what is possible for the future for Sydney housing.

The building is a sophisticated 11 storey composition that utilises a simple and robust material palate respecting the area’s historic context and befitting its future ambitions. It incorporates the gesture of shifting apartment floorplans to allow maximum density, improved sunlight access, and natural ventilation as well as protecting the amenity of the individual units. This shift in plan offers to the street a series of vertical forms that vary in width and expression depending on the element’s use: habitable rooms become surfaces, balconies and slots become voids that when grouped become a modulated whole. The variation is consolidated and controlled through the insertion of strong masonry blades that cantilever above and beyond the floorplan across the full depth of the building acting as an architectural crutch stitching the individual gestures together for a coherent form.

As a young and agile studio, we seek to extend the lessons learnt leading complex projects in larger respected practices and at KEE we found ways for that motivation to be meaningfully applied for the direct benefit of our loyal client.

The initial demographic, due diligence and site feasibility led to an apartment mix that proved slightly skewed on the first Saturday of sales. Some apartments sold out very quickly with higher rates of ROI, so come Monday agents feedback was taken on board and FUSE tabled options, gained approval and revised the modelling and documentation for issue before the following Saturday so that more of the in demand and lucrative units were available for sale.

kee

Project Name:         KEE Lidcombe

Location:                  Lidcombe, New South Wales
Status:                      Under Assessment
Type:                         Multi- Residential / Commercial
Site Area:                  2,313 m²
Gross Floor Area:    11,868 m²
Apartments:              149